Wet kinderopvang

Kinderopvangtoeslag; hoe zit dat nu precies?

Als u werkzaam bent, dan heeft u recht op kinderopvangtoeslag. Als u een toeslagpartner heeft, dan moet u beiden werkzaam zijn. Als één van uw beiden niet werkzaam is, dan heeft u mogelijk toch recht op kinderopvangtoeslag. Bijvoorbeeld als u een opleiding volgt. De hoogte van de kinderopvangtoeslag is afhankelijk van uw inkomen. Op de website van de Belastingdienst vindt u hieronder meer informatie. Ook kunt u hier uitrekenen op hoeveel kinderopvangtoeslag u recht heeft. U kunt hiervoor ook contact opnemen met de Centrale administratie. 

Het is belangrijk dat u de kinderopvangtoeslag aanvraagt binnen drie maanden na de startdatum, maar wij adviseren u om de kinderopvangtoeslag indien mogelijk minimaal een maand voor de startdatum aan te vragen. De Belastingdienst betaalt de kinderopvangtoeslag een maand van te voren uit. U ontvangt de uitbetaling rond de 20e van elke maand. De Belastingdienst betaalt geen kinderopvangtoeslag uit met terugwerkende kracht langer dan drie maanden.

Kinderopvangtoeslag aanvragen

Voor de aanvraag van kinderopvangtoeslag heeft u een DigiD nodig. Als u een toeslagpartner heeft, dan moet ook uw toeslagpartner inloggen met de eigen DigiD. Voor de aanvraag van de kinderopvangtoeslag heeft u de volgende gegevens nodig: 

Deze gegevens kunt u terugvinden op de plaatsingsovereenkomst. 

Het is mogelijk om de kinderopvangtoeslag rechtsstreek uit te laten betalen aan de kinderopvangorganisatie. U kunt hier voor kiezen als u van één kinderopvangorganisatie gebruik maakt. U kunt dit doorgeven op Mijn toeslagen. Vervolgens kunt u de Centrale Administratie informeren door middel van het toesturen van een overzicht van uw actuele berekening.

Doorgeven wijzigingen

Als er iets verandert in uw thuissituatie, in uw wersituatie of als er een wijziging plaatsvindt met betrekking tot kinderopvang, dan moet u dit zo spoedig mogelijk doorgeven bij de Belastingdienst. Ook wijzigingen kunt u doorgeven op Mijn toeslagen. 

Ondersteuning aanvragen of wijzigingen kinderopvangtoeslag

De medewerkers van de Centrale administratie bieden u graag ondersteuning aan bij het aanvragen of wijzigen van de kinderopvangtoeslag. Als ouder blijft u te allen tijde zelf verantwoordelijk voor hetgeen u aanvraagt bij de Belastingdienst, maar onze medewerkers van de Centrale administratie hebben ervaring in het aanvragen van kinderopvangtoeslag. Zij helpen u daarom ook graag. Als u van deze ondersteuning gebruik wilt maken, dan kunt u telefonisch een afspraak inplannen.